Kan jeg ha knivene mine i kjøkkenskuffen?

Svaret er både ja og nei.

Jeg vil i dette innlegget skrive litt om hva man kan gjøre, hva som lønner seg å gjøre og hva man kan oppnå ved å gjøre dette riktig. 

(eier av bildet: Maria Siriano)

Mange har knivene sine liggende å slenge i en skuff. Her ligger de med andre kniver og kanskje også andre kjøkkenredskaper. Dette er en veldig dårlig løsning av flere årsaker. I en hektisk hverdag åpnes og lukkes denne skuffen med forskjellig kraft avhengig av om man har dårlig tid og hvem det er som åpner og lukker den. Diverse andre kniver og kjøkkenredskaper blir tatt ut og lagt tilbake igjen. Resultatet blir at knivene flytter på seg, dunker inni hverandre, skraper mot hverandre og generelt får en del slitasje. Både i form av riper og gjerne også diverse typer slag mot det vi definerer som eggen på kniven. Det er den tynneste delen av kniven og den mest sårbare, men også den viktigste. Det er jo den som gjør at kniven kan brukes til å skjære det vi ønsker og skjære. Sist men ikke minst kan det være farlig. Se for deg at du stikker hånden ned i en skuff for å ta tak i en visp, men i stedet treffer hånden din en kniv. Forhåpentligvis har den blitt så sløv av å ligge i skuffen at du ikke skjærer deg.

Så hvordan burde man gjøre det da?

1.På en magnetlist

Disse får man kjøpt i alle mulige farger og fasonger, fellesnevneren er at magnetlisten festes på veggen, siden av kjøleskapet, under et overskap eller en annen passende flate. Det som er viktig og huske hvis dette er den løsningen man velger er at når man skal sette kniven på listen så setter man ryggen av kniven på listen først sånn at eggen treffer listen sist. Da ungår man at den tynne kniveggen dunker inn i listen og tar skade. Når man skal ta kniven av listen så vrir man kniven sånn at kniveggen forlater listen først.

 2. På eller i en knivblokk

Knivblokker får man både med slisser som knivene kan settes ned i eller med magnet hvor de henger på utsiden av blokken. Ofte handles disse ut i fra hvilken type som man mener passer på sitt kjøkken. Selv prefererer jeg magnetisk knivblokk da jeg synes kniver er noe som beriker et kjøkken, men hvis man ønsker å ha de noe mer skult kan man gå for en med slisser. Begge deler er en smart måte og oppbevare knivene på.

3. Knivblokk til å ha i skuffen

Ja du leste riktig, disse er nok ikke så vanlige i Norge, men de er meget praktiske hvis man av forskjellige årsaker ikke ønsker og ha knivene stående fremme. Dette blir mye av det samme som en knivblokk med slisser til å ha på benken. Men i stedet for å tre knivene vertikalt ned i en knivblokk så legges de her ned i en slisse og holder seg der.

4. I esken sin

Den siste løsningen er nok den minst brukte, men allikevel en noen velger. Oppbevar de i esken den kom i. De fleste Japanske kniver kommer i flotte esker og de kan brukes til oppbevaring av kniven. Bakdelen er nok at mange vil synes at kniven er lite tilgjengelig når de først skal bruke den.

Bilder av kreative oppbevaringsløsninger for den som er litt over snittet interessert.

 bildet er hentet fra: www.moorefrommykitchen.com

 bildet er hentet fra: www.housetohome.co.uk

 bildet er hentet fra community.apartmenttherapy.com

bildet er hentet fra: www.chefscatalog.com

 bildet er hentet fra www.chefscatalog.com