Elektriske slipemaskiner
Vi benytter oss av en rekke forskjellig utstyr. Dette gjør vi siden det finnes et hav av forskjellige kniver, både ståltyper, forskjellige utforminger, design osv.
Noen av de viktigste maskinene vi har er roterende maskiner. Disse roterer forskjellige typer slipehjul. Omkretsen på hjulene er stor og dette er fordi dette gir det beste resultatet. Hjulene roterer enten i vannbad eller så har vi en kjølevæske som vi kontinuerlig kjøler ned knivbladet med via et høytrykks luftsystem.
Vi benytter oss også av båndslipere. Disse brukes sjeldent, men har sin plass når man må gjøre vesentlige forandringer på knivens geometri. For eksempel benyttes disse når vi skal fjerne store hakk eller andre skader eller hvis vi trenger og tynne ut kniven så den skal kutte bedre. Her blir kniven avkjølt ved at vi spruter på kjølevæske kontinuerlig med det samme systemet som nevn over.
Vi benytter oss altså utelukkende av systemer hvor det er null mulighet for at kniven blir overopphetet og mister sin herding. Dette sikrer vi gjennom at alle maskinene er justerbare på hastighet. Vi sliper kun på lave hastigheter og med kjølevæske.
Disse slipemetodene er det bevist at fungerer ved forskning. Vi bruker mye tid på og holde oss oppdatert på hva som skjer innen vårt felt. Kommer det en maskin eller er produkt som gjør at vi kan levere et bedre resultat til kunden så blir dette kjøpt inn og implementert i våre slipeprosesser.
Typiske kniver vi sliper på dette utstyret er:
- Kjøkkenkniver av rustfritt stål
- Jaktkniver/Fiskekniver
- Lommekniver av rustfrittstål
Manuelle slipemetoder
Noen kniver passer ikke til å slipes på maskiner. Dette kan det være flere årsaker til. Noen kniver har en utforming som gjør det utfordrende og slipe de på maskiner. Når vi mottar disse knivene benytter vi oss av manuelle slipemetoder.
I all hovedsak er det to metoder vi bruker hos oss:
- Sliping med et guidet slipesystem
- Håndsliping på japanske vannsteiner
Vi har et stort utvalg av både guidede slipesystemer fra TSPROF samt et hav av slipesteiner og stropper i forskjellige materialer hvor alle er tilpasset forskjellige formål.
Skulle du ha spesifikke ønsker om hvordan din kniv skal slipes så ta kontakt så skal vi nok sammen finne den beste løsningen for nettopp din kniv.
Typiske kniver vi sliper på dette utstyret er:
- Japanske kniver av karbonstål
- Kniver med uvanlig geometri som gjør det vanskelig og slipe på maskiner.
- De fleste lommekniver
- Eventuelt hvis dette er noe kunden ønsker.
Maskiner for honing/polering/fjerning av råegg.
Når vi skal polere bort råeggen benytter vi oss av et stort utvalg av forskjellige hjul og belter i forskjellige materialer avhengig av hva vi ønsker å oppnå og hvilket stål kniven er laget av.
Det som er felles for disse metodene er at det foregår på meget lave hastigheter for og forsikre oss om at ikke knivens egg, der den er aller tynnest blir overopphetet.
Eksempler på utstyr vi bruker:
- Filthjul
- Papirhjul
- Lærbelter
Disse blir satt inn med forskjellige typer slipe-/hone pasta og spray. Det er her magien skjer og kniven virkelig blir skarp.